Tips

 
 
Idag blir det inte lika roligt som igår med Bikinis utan idag ska vi läsa lite mer om städning, det är inte speciellt roligt men det är ganska skönt när man är klar. Nu har jag hittat ett sätt att städa snabbt i köket och även lite tips på om man vill vara lite miljömedveten! 
 

Nu och då är det bra att städa av köket ordentligt. Matrester, matos och damm har förmåga att kila in sig i springor och hörnor kring spis och diskbänk, och gamla torrvaror i skafferiet kan i värsta fall göra att små djur flyttar in i ditt kök. 

Nackdelen med att städa köket är att det lätt blir ett 5-timmarsjobb. Vill du få ditt kök att skina på en timme - dra på diskhandskarna, följ våra tips och fokusera.


1. Börja med att spraya ugnen med ugnsrengöring och sätt på ugnen enligt anvisningarna på sprayförpackningen (tar ca. 5 min).

2. Medan medlet verkar, töm kylen på mat och torka av den ordenligt med ljummet vatten och några droppar såpa. Släng gammal mat och ställ tillbaka det du ska behålla (tar ca. 15 min).

3. Gör sedan samma sak med skafferiet. Torka ur gamla flingor, kaksmulor, kladd från flaskor och konservburkar. När du ändå har flyttat ut matvarorna, ta en titt på utgångsdatum och placera det du använder sällan långt in, högt upp och det du använder varje dag längst fram (tar ca. 15 min).

4. Stäng av ugnen och öppna luckan så att den svalnar.

5. Nu är det dags att ta itu med arbetsytorna. Töm köksbänken och diskbänken på diskställ, burkar, kryddor, flaskor med olja och annat. Fortsätt att jobba med ljummet vatten och såpa. Lättast är att använda en tvättsvamp och gno upp ett bra lödder. Torka av ordentligt, så att såpan försvinner(tar ca. 15 min).

6. Putsa upp vattenkranen, diskbänken och andra metalldetaljer med en handduk. Skrubba rent diskhon också. Metall som glänser signalerar rent (tar ca. 5 min).

7. Torka ur ugnen. Den brukar se nästan ny ut efter en sådan behandling! (tar ca. 5 min).


Om du kan tänka dig att lägga ytterligare 10 minuter på ditt numera nästan helt rena kök, torka av köksluckor, spis och skafferihyllor, och dra av köksbordet och stolarna med den mjuka sidan av en tvättsvamp.


Överkurs

Om du verkligen vill gno, ge spisen en ordentlig omgång. Numera har många gått över till spis med häll, men den som dras med en elspis har förmodligen inbrända ringar runt plattorna. Här kommer husmorsknepen väl till pass. Med skurpulver, bakpulver, tandborste och tandpetare får du den äldsta spis att glänsa. Torka av spisen med en ordentligt blöt trasa och häll sedan lite skurpulver och bikarbonat på smutsen. Låt verka några minuter och börja sedan skrubba med tandborsten. Stick ner tandpetaren i springan mellan plattorna och emaljen och dra hela varvet runt för att få upp det som fastnat där.

 

Sen lite miljötips om man nu vill byta ut lite grejer eller fortsätta i resten av huset! 

Miljömärkta medel tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter. Du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier och bidrar dessutom till ett miljösmartare utbud i butikerna. Kolla efter de snygga fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen.

Testa såpknepen

Såpa är också ett hett tips som tar hand om många av utmaningarna i köket och badrummet. Kom ihåg att välja en miljömärkt variant.

Fler såpiga tips:

Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!

Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 

Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.

Smutsig diskbänk: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Dammtorkning

Mikrofibertrasor suger upp fett och damm, inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden - några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster. 

Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Golv

Testa moppning med mikrofiber! Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig.

Så här kan du använda mikromoppen:

Damm: Torrmoppning 

Damm och fläckar: Våtmoppning utan rengöringsmedel

Grus, smulor och damm: Dammsugare eller sopborste, sedan mikromopp utan rengöringsmedel

Riktigt smutsigt golv: Våtmoppning med såpa eller, om det behövs, rengöringsmedel märkt med Bra Miljöval. 

Köket

Mikrovågsugnen: Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!

Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0