från det ena till det andra!

bytt vardagsrumsbord.





dagens fynd.

först hade jag fått hem ett paket i brevlådan och sen fyndade jag en skål på myrorna! kärlek <3







midsommar.

Nu blir det lite uppehåll med tipsen och skrivandet! för imorgon börjar midsommar helgen! trevlig midsommar på er alla!



Tips

 
 
Idag kör vi på trädgården istället, det är ju iallafall sommar nu. Vissa har semester redan nu och andra får om några veckor. Lycka till! :) 
Lånade tips.
 

Lågt eller högt, stort eller litet– ett träd gör din trädgård livfullare och tillför en ståtlig skönhet. Samtidigt förbättrar det luftkvaliteten utanför din dörr. Köp ett träd och följ Bra vardags steg-för-steg-instruktioner vid planteringen. Sen är det bara att njuta av att se det växa. 

Tänk igenom dina trädalternativ
Det finns mängder av träd att välja mellan på plantskolan, men innan du börjar leta där bör du ställa dig några viktiga frågor:


Vill du ha frukt och blommor?

Om du längtar efter blommors skira skönhet och frukters söta gåvor är päron, äpple, syrenträd och japanska körsbärsträd bra alternativ. De är lättskötta och erbjuder frukt och blomning. Om du vill ha ännu mindre underhåll kan du välja så kallade dvärgträd, småvuxna fruktbärande träd som erbjuder samma skönhet fast i mindre skala.


Vill du ha en skuggig plats?

Björken är väldoftande och vacker och kan planteras ända upp i nordligaste Sverige. Om du vill ha en kompakt skugga kan du prova en lättskött poppel eller varför inte en häggmispel. Båda mår bra i nästan alla klimat, från norr till söder. Detsamma gäller kärreken som är ett träd som ger skugga och är mycket populärt bland trädgårdsarkitekter.


Vill du ha ett fantastiskt höstlövverk?

De djupa röda, orange och okragula färgerna som vissa träd får på hösten är en härlig fördel med att plantera ett träd hemma. För att tillföra höstfärger till din trädgård bör du välja lönnträd som exempelvis en blodlönn. Då får du löv i färger som spänner mellan djupaste rött och rikt lila och de växer bra i de flesta miljöer.


Hur mycket utrymme har du?

Vissa träd kan bli över 30 meter höga och får ett stort rotsystem. När du placerar ditt träd är det bra att tänka på nedgrävda ledningsnät, septiktankar och elledningar över jord.


Besöket på plantskolan

Med en idé och några tankar nedskrivna på papper besöker du plantskolan eller handelsträdgården för att diskutera detaljerna med personalen. De kan hjälpa dig att avgöra vad som är det bästa valet för din gård, i förhållande till årstid och växtzon. Tidig vår och höst är de bästa tiderna för plantering eftersom extrema temperaturer ofta är dåligt för trädets rotsystem.

När du har valt ditt träd följer du våra steg-för-steg-instruktioner och planterar ett träd som kommer att finnas i många år framöver.


Planteringen steg-för-steg

1. Välj en planteringsplats som har bra avrinning. Jord som håller kvar för mycket vatten kan dränka trädets rötter.

2. Gräv ett hål som är två till tre gånger bredare och ungefär lika djupt som trädets rotsystem. Lös upp jorden i botten och längs sidorna med skyffeln så att jordytan inte är för jämn. Annars skapar ytan en barriär som förhindrar att vatten långsamt rinner ifrån.

3. Fyll hålet med vatten för att se att avrinningen fungerar. Lossa mer jord från sidor och botten om vattnet inte rinner undan.

4. När avrinningen fungerar ställer du ned trädet i sin kruka i hålet för att se att det har rätt storlek. Se till att trädets rotdel sticker upp lite ovanför kanten.

5. Nu är det klart för plantering. Ta försiktigt ur trädet ur krukan, kontrollera rötterna och lossa dem med fingrarna från jorden. Placera trädet i hålet. Se till att det står rakt, fyll igen med tre fjärdedelar av den uppgrävda jorden.

6. Fyll det återstående tomrummet med kompostgödsel eller annat gödsel, blandat med vanlig trädgårdsjord. Här kan du läsa hur man bygger sin egen kompost http://www.odla.nu/artiklar/ute/jord-och-godning/kompostering.

Tips: Packa inte jorden för hårt. Då bildas det antingen vattenpölar eller så rinner vattnet bort. Tills trädet utvecklar starka rötter, vilket tar runt ett år, är det bra att staga upp stammen med störar för att skydda det mot starka vindar.

Tips: Skydda stammen så att störarna inte skadar den. Använd något som ger stöd, som till exempel innerslangar från cykeldäck.

Vattna ordentligt. En långsam strid stråle är bättre än en snabb hård vattenström. Lägg bara ned trädgårdsslangen och låt den droppa vatten i några timmar.

Tips: När du ska vattna trädet första gången bör du använda runt 2 liter vatten per 10 cm träd.

Täck över planteringsplatsen med drygt 5 cm sågspån eller mull så att jorden inte torkar ut. Pressa inte upp materialet mot stammen utan lägg det löst på marken.

Sen vattnar du en sista gång i cirka 30 minuter. Under första året ser du till att rötterna blir ordentligt vattnade en gång i veckan. Öka mängden om vädret är torrt och hoppa över vintermånaderna. Vattningen gör att rötterna utvecklas och att trädet klarar torra perioder och blåst. Se till att inte låta marken torka ut mellan vattningarna så att rötterna sen blir överbevattnade.

Plantera ett träd och skapa ett blomstrande landskap nu när våren står i blomning. Under både plantering och fruktplockning kommer du att njuta av att se ditt arbete förvandlas till något vackert.

 

 

Tips

 
 
Idag blir det inte lika roligt som igår med Bikinis utan idag ska vi läsa lite mer om städning, det är inte speciellt roligt men det är ganska skönt när man är klar. Nu har jag hittat ett sätt att städa snabbt i köket och även lite tips på om man vill vara lite miljömedveten! 
 

Nu och då är det bra att städa av köket ordentligt. Matrester, matos och damm har förmåga att kila in sig i springor och hörnor kring spis och diskbänk, och gamla torrvaror i skafferiet kan i värsta fall göra att små djur flyttar in i ditt kök. 

Nackdelen med att städa köket är att det lätt blir ett 5-timmarsjobb. Vill du få ditt kök att skina på en timme - dra på diskhandskarna, följ våra tips och fokusera.


1. Börja med att spraya ugnen med ugnsrengöring och sätt på ugnen enligt anvisningarna på sprayförpackningen (tar ca. 5 min).

2. Medan medlet verkar, töm kylen på mat och torka av den ordenligt med ljummet vatten och några droppar såpa. Släng gammal mat och ställ tillbaka det du ska behålla (tar ca. 15 min).

3. Gör sedan samma sak med skafferiet. Torka ur gamla flingor, kaksmulor, kladd från flaskor och konservburkar. När du ändå har flyttat ut matvarorna, ta en titt på utgångsdatum och placera det du använder sällan långt in, högt upp och det du använder varje dag längst fram (tar ca. 15 min).

4. Stäng av ugnen och öppna luckan så att den svalnar.

5. Nu är det dags att ta itu med arbetsytorna. Töm köksbänken och diskbänken på diskställ, burkar, kryddor, flaskor med olja och annat. Fortsätt att jobba med ljummet vatten och såpa. Lättast är att använda en tvättsvamp och gno upp ett bra lödder. Torka av ordentligt, så att såpan försvinner(tar ca. 15 min).

6. Putsa upp vattenkranen, diskbänken och andra metalldetaljer med en handduk. Skrubba rent diskhon också. Metall som glänser signalerar rent (tar ca. 5 min).

7. Torka ur ugnen. Den brukar se nästan ny ut efter en sådan behandling! (tar ca. 5 min).


Om du kan tänka dig att lägga ytterligare 10 minuter på ditt numera nästan helt rena kök, torka av köksluckor, spis och skafferihyllor, och dra av köksbordet och stolarna med den mjuka sidan av en tvättsvamp.


Överkurs

Om du verkligen vill gno, ge spisen en ordentlig omgång. Numera har många gått över till spis med häll, men den som dras med en elspis har förmodligen inbrända ringar runt plattorna. Här kommer husmorsknepen väl till pass. Med skurpulver, bakpulver, tandborste och tandpetare får du den äldsta spis att glänsa. Torka av spisen med en ordentligt blöt trasa och häll sedan lite skurpulver och bikarbonat på smutsen. Låt verka några minuter och börja sedan skrubba med tandborsten. Stick ner tandpetaren i springan mellan plattorna och emaljen och dra hela varvet runt för att få upp det som fastnat där.

 

Sen lite miljötips om man nu vill byta ut lite grejer eller fortsätta i resten av huset! 

Miljömärkta medel tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter. Du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier och bidrar dessutom till ett miljösmartare utbud i butikerna. Kolla efter de snygga fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen.

Testa såpknepen

Såpa är också ett hett tips som tar hand om många av utmaningarna i köket och badrummet. Kom ihåg att välja en miljömärkt variant.

Fler såpiga tips:

Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!

Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 

Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.

Smutsig diskbänk: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Dammtorkning

Mikrofibertrasor suger upp fett och damm, inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden - några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster. 

Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Golv

Testa moppning med mikrofiber! Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig.

Så här kan du använda mikromoppen:

Damm: Torrmoppning 

Damm och fläckar: Våtmoppning utan rengöringsmedel

Grus, smulor och damm: Dammsugare eller sopborste, sedan mikromopp utan rengöringsmedel

Riktigt smutsigt golv: Våtmoppning med såpa eller, om det behövs, rengöringsmedel märkt med Bra Miljöval. 

Köket

Mikrovågsugnen: Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!

Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.

 

 

Tips!

 
 
Idag tänkte jag skriva om lite tips på hur man kan välja bikini. Jag själv tycker att det alltid är lika svårt att välja.. typer men även färger. 
Man ska självklart börja med att välja något som får en själv att känna sig bekväm. Nu har jag lånat dom här tipsen från en hemsida så det kommer i olika steg. 

Steg 1
Bestäm din kroppsform . Din kropp typ kommer att avgöra vad du väljer att framhäva eller tona ner med din bikini. Här är de vanligaste typerna:
  • Athletic - Din byst och höfter är båda ganska små, och du är mager totalt. Du kan förstärka din lilla ram, eller försöka göra din byst och höfter verkar större.
  • Apple - Du försöker att sätta din vikt på din byst och mage, men benen och höfterna är mindre. För att efterlikna ett timglas, välj en nederdel som gör att dina höfter ser större och en topp som gör din byst ser mindre.
  • Päron - Din vikt samlar runt dina höfter och rumpa, men din midja och axlar är mindre. För att efterlikna ett timglas, välja en topp som gör att dina höfter ser mindre och din byst ser större.
  • Hourglass - Din byst och höfter är både bred, men midjan är smal.
Steg 2
Välj en topp. Snittet, färg och tyg på din bikini alla kan göra stor skillnad i hur det ser ut på dig. Använd dessa fusk för att hämta ditt:
  • För att göra en liten byst ser större: ta bort svart, och i stället välja vita eller ljusa färger. Du kan också använda volanger att lägga utseendet på volymen. Bandeau och grimma bikini toppar ser bäst på små-bröstade kvinnor. Du kan också hitta vadderade toppar.
  • För att göra en stor byst att se mindre: Använd svart eller andra mörka färger eller mycket mönster. Undvik varje topp som inte ger tillräckligt stöd för dina bröst - välj en bikini topp med en bygel, om möjligt, och undvika bandeaus som pesten.Gå inte på ränder eller stora mönster.
  • För att understryka din byst: Triangle toppar och den klassiska string bikini, kommer lätt direkt till dina tillgångar. Du kan också framhäva klyvning med en grimma bikini, eller perkiness med en bandeau.
  • För att stödja en stor byst: Välj en topp med breda axelband, bygel stöd och tillräcklig täckning.
Steg 3
Välj en nederdel. Inte nog med att nederdelen du väljer avgör hur din bakdelen ser ut, det kan också framhäva dina ben eller direkt uppmärksamhet bort från dem. Här är vad du behöver veta:
  • För att göra din rumpa ser större: Välj en vit eller ljus botten. För extra betoning, bära en ruggig sträng botten eller boyshorts.
  • För att göra din rumpa ser mindre: Använd svart eller mörka färger, och undvika ränder eller mycket mönster. Satsa på en hög klippa eller knyta-ihop nederdelen.Även om du kan frestas att täcka upp med boyshorts, gör det inte - de kommer bara få dig att se bredare.
  • För att understryka din rumpa: Wear - vad annars? - En sträng nederdel. Du kan också välja en med en massa detaljer, som ringar, volanger eller mönster.
  • För att göra dina ben ser längre: Välj en hög skuren nederdel som avrundar upp till dina höftben.
  • För att göra dina ben ser kortare: Bär boyshorts som kommer att skära en skarp horisontell linje högst upp på låren.
Steg 4
Samordna din topp och botten. Så du har bestämt vad du vill, men hur ska du sätta ihop? Här är några tips för att köpa separerar:
  • Använd en färg som är en nyans eller två ljusare på den del som du vill framhäva.Till exempel, om du vill fästa uppmärksamheten på din byst, kan du bära en ljusblå topp med en mörkare blå botten.
  • Samordna dina färger. Försök att gå monokromatiskt (bära två nyanser av samma färg), para ihop en ljus färg med vit eller svart, bär två juvel-tonade färger (t.ex. mörklila och mörkblå), eller para ihop neutrala (till exempel vit och svart).
  • Var inte rädd för att få omaka storlekar. Om du har en liten byst men breda höfter, byta ut det toppen för en storlek mindre och få en storlek medium eller large för nederdelen - dina två bitar behöver inte vara av samma storlek, de behöver bara för att passa. Om du är osäker på att blanda och matcha färger, fråga en säljare om hjälp.
Steg 5
Håll det smakfulla och åldersanpassad. Få saker orsakar mer begagnat pinsamt än att se någon annan i en bikini som de inte bör bära. Följ dessa grundläggande riktlinjer för att undvika katastrof:
  • Undvik en sträng topp om du är större än en C-kupa. Om du faller ut sidorna på en sträng topp, det är för litet - hitta något med mer sidostöd, som en grimma.
  • Lämna badskor till kändisar. På det hela, de är inte smickrande och visar mer än de flesta människor vill se.
  • Kjolbottnar är för gamla damer. Om det inte är en pinup-stil skära med mer av en volang än en kjol, hoppa över den.
  • Använd dig av en lock-up när du går till och från stranden eller poolen. Cover-ups är smickrande och kan hjälpa dig att känna dig bekväm när du inte är i vattnet.Leta efter mörkläggningar som är lätta att ta bort och ersätta.
Steg 6

Bär din bikini med tillförsikt. Bästa bikini i världen kommer att se föga smickrande om du håller dina axlar krökt och din hållning slarvig. Visa av vad du har! Stå rakt, hålla axlarna bakåt, och hålla hakan upp. Lägg till ett leende och en självsäker attityd, och du kommer att bli fantastisk i denna bikini.
 
 

 

Vem gör jag mest besviken, mig eller dig.

Åh vad jag känner mig omotiverad.
Tog som sagt studenten i Tisdags och det innebär alltså att man ska försöka hitta ett jobb nu också.. Men som tur är att jag redan fixat sommarjobb åtminstone. Börjar idag och fyra veckor framåt. Bloggen har inte riktigt varit på topp. Men jag kommer försöka lägga ut lite bilder då och då. kanske skriva något längre när jag har tid. Men jag lovar inget. Love <3

studenten.

tog studenten i tisdag efter 13 års skolgång.

En bal man sent kommer att glömma.


tiden springer

Tiden bara springer iväg. nu idag är balen och det är inte ens en vecka kvar till studenten och arbetslösheten. haha det är helt sjukt. Igår var min sista dag på praktiken och idag blir det bara att försöka hålla sig lugn. bilden från balen kommer senare iveckan. men nu ska ni få njuta av en bild på min kanin som förförsta gången iår fått komma ut.

RSS 2.0