Tips

 
 
Idag kör vi på trädgården istället, det är ju iallafall sommar nu. Vissa har semester redan nu och andra får om några veckor. Lycka till! :) 
Lånade tips.
 

Lågt eller högt, stort eller litet– ett träd gör din trädgård livfullare och tillför en ståtlig skönhet. Samtidigt förbättrar det luftkvaliteten utanför din dörr. Köp ett träd och följ Bra vardags steg-för-steg-instruktioner vid planteringen. Sen är det bara att njuta av att se det växa. 

Tänk igenom dina trädalternativ
Det finns mängder av träd att välja mellan på plantskolan, men innan du börjar leta där bör du ställa dig några viktiga frågor:


Vill du ha frukt och blommor?

Om du längtar efter blommors skira skönhet och frukters söta gåvor är päron, äpple, syrenträd och japanska körsbärsträd bra alternativ. De är lättskötta och erbjuder frukt och blomning. Om du vill ha ännu mindre underhåll kan du välja så kallade dvärgträd, småvuxna fruktbärande träd som erbjuder samma skönhet fast i mindre skala.


Vill du ha en skuggig plats?

Björken är väldoftande och vacker och kan planteras ända upp i nordligaste Sverige. Om du vill ha en kompakt skugga kan du prova en lättskött poppel eller varför inte en häggmispel. Båda mår bra i nästan alla klimat, från norr till söder. Detsamma gäller kärreken som är ett träd som ger skugga och är mycket populärt bland trädgårdsarkitekter.


Vill du ha ett fantastiskt höstlövverk?

De djupa röda, orange och okragula färgerna som vissa träd får på hösten är en härlig fördel med att plantera ett träd hemma. För att tillföra höstfärger till din trädgård bör du välja lönnträd som exempelvis en blodlönn. Då får du löv i färger som spänner mellan djupaste rött och rikt lila och de växer bra i de flesta miljöer.


Hur mycket utrymme har du?

Vissa träd kan bli över 30 meter höga och får ett stort rotsystem. När du placerar ditt träd är det bra att tänka på nedgrävda ledningsnät, septiktankar och elledningar över jord.


Besöket på plantskolan

Med en idé och några tankar nedskrivna på papper besöker du plantskolan eller handelsträdgården för att diskutera detaljerna med personalen. De kan hjälpa dig att avgöra vad som är det bästa valet för din gård, i förhållande till årstid och växtzon. Tidig vår och höst är de bästa tiderna för plantering eftersom extrema temperaturer ofta är dåligt för trädets rotsystem.

När du har valt ditt träd följer du våra steg-för-steg-instruktioner och planterar ett träd som kommer att finnas i många år framöver.


Planteringen steg-för-steg

1. Välj en planteringsplats som har bra avrinning. Jord som håller kvar för mycket vatten kan dränka trädets rötter.

2. Gräv ett hål som är två till tre gånger bredare och ungefär lika djupt som trädets rotsystem. Lös upp jorden i botten och längs sidorna med skyffeln så att jordytan inte är för jämn. Annars skapar ytan en barriär som förhindrar att vatten långsamt rinner ifrån.

3. Fyll hålet med vatten för att se att avrinningen fungerar. Lossa mer jord från sidor och botten om vattnet inte rinner undan.

4. När avrinningen fungerar ställer du ned trädet i sin kruka i hålet för att se att det har rätt storlek. Se till att trädets rotdel sticker upp lite ovanför kanten.

5. Nu är det klart för plantering. Ta försiktigt ur trädet ur krukan, kontrollera rötterna och lossa dem med fingrarna från jorden. Placera trädet i hålet. Se till att det står rakt, fyll igen med tre fjärdedelar av den uppgrävda jorden.

6. Fyll det återstående tomrummet med kompostgödsel eller annat gödsel, blandat med vanlig trädgårdsjord. Här kan du läsa hur man bygger sin egen kompost http://www.odla.nu/artiklar/ute/jord-och-godning/kompostering.

Tips: Packa inte jorden för hårt. Då bildas det antingen vattenpölar eller så rinner vattnet bort. Tills trädet utvecklar starka rötter, vilket tar runt ett år, är det bra att staga upp stammen med störar för att skydda det mot starka vindar.

Tips: Skydda stammen så att störarna inte skadar den. Använd något som ger stöd, som till exempel innerslangar från cykeldäck.

Vattna ordentligt. En långsam strid stråle är bättre än en snabb hård vattenström. Lägg bara ned trädgårdsslangen och låt den droppa vatten i några timmar.

Tips: När du ska vattna trädet första gången bör du använda runt 2 liter vatten per 10 cm träd.

Täck över planteringsplatsen med drygt 5 cm sågspån eller mull så att jorden inte torkar ut. Pressa inte upp materialet mot stammen utan lägg det löst på marken.

Sen vattnar du en sista gång i cirka 30 minuter. Under första året ser du till att rötterna blir ordentligt vattnade en gång i veckan. Öka mängden om vädret är torrt och hoppa över vintermånaderna. Vattningen gör att rötterna utvecklas och att trädet klarar torra perioder och blåst. Se till att inte låta marken torka ut mellan vattningarna så att rötterna sen blir överbevattnade.

Plantera ett träd och skapa ett blomstrande landskap nu när våren står i blomning. Under både plantering och fruktplockning kommer du att njuta av att se ditt arbete förvandlas till något vackert.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0